Esillä


8.2.2024 Sataedu, Nakkila

Pidimme Nakkilassa Sataedun opiskelijoille luennon ja työpajan. Ennätysyleisössä oli opiskelijoita monelta eri alalta ja kuvatyöpajan tulokset olivatkin ihastuttavan moninaisia. Päivän päätteksi päädyimme yhdessä tuumin loppupäätelmään; valokuva on voimakas työkalu.


Alavieska-lehti 1.2.2024

”Muotokuvien lähtökohtana on aina kuvattavan henkilökohtainen kokemus ja kertomus. Teosten kuvausympäristöt ovat konkreettisia tiloja, ei kuvamanipuloinnilla toteutettuja. Näin kuvien henkilöt pääsevät kokemaan sen ympäristön, joka heidän masennuskokemukseensa liittyy.”


Ilkka-Pohjalainen 24.1.2024

”Masennuksen lähestyminen on kuin ukkosmyrsky. Näkyy tummia pilviä, kumisee ja välähtelee. Se on jossain taka-alalla, mutta tiedän, että se on tulossa. Myrsky on nousemassa.”

www.ilkkapohjalainen.fi/ihmiset-ja-kulttuuri/psykiatriselta-osastolta-p…


Vaasan kirjasto 24.1.2024

Luento ja työpaja näyttelyn päätteeksi. Keskustelimme paljon projektimme lisäksi jaksamisesta. Elämässä on paljon kuormittavia asioita, mutta niiden vastapainona on onneksi asioita joiden avulla kuormaa jaksaa paremmin kantaa. Meille yksi niistä asioista on tämän projektin tekeminen ja ihmisten kohtaaminen sen puitteissa.


Vaasa-lehti 17.1.2024

”Projektin tekijät, valokuvaajat Vesa Tyni ja Jari Laurén haluavat rakentaa moniäänisempää kuvaa masennuksesta valtamediassa usein toistuvien sankaritarinoiden rinnalle.

Näyttelyiden herättämät kommentit ja palaute kertoo, että projekti on monille merkityksellinen, mikä motivoi taiteilijoita jatkamaan.”

www.vaasalehti.fi/uutiset/mielimaissa-projekti-k%C3%A4sittelee-mielenterveysongelmia-muotokuvien-ja-henkil%C3%B6kohtaisten-tarinoiden-kautta


Jurvan Sanomat 12.1.2024

”– Nämä maailmat haluamme näyttää. Teosten kuvausympäristöt ovat konkreettisia fyysisiä tiloja, ei kuvamanipuloinnilla toteutettuja. ”

https://www.jurvansanomat.fi/kulttuuri/mielimaissa-nayttely-on-esilla-vaasassa


Hämeenlinnan kirjasto 29.12.2023

Luento ja työpaja näyttelyn yhteydessä upeassa Hämeenlinnan kirjastossa. Aina yhtä mukavaa päästä keskustelemaan tärkeästä aiheesta ja tavata paljon mukavia ihmisiä.


Porin kirjasto 25.11.2023

Näyttelyn päätöspäivänä luento ja työpaja. Oli jälleen mukava päästä keskustelemaan tärkeästä aiheesta. Oikein mukava päivä ja saimme paljon hyvää palautetta.


Humanistinen ammattikorkeakoulu, Turku, 21.11.2023

Jo toisen kerran samana vuonna meidät kutsuttiin pitämään luentoa ja työpajaa Humakin kampukselle Turun Kakskertaan. Opiskelijat kyselivät hyviä kysymyksiä projektistamme ja tarttuivat kuvaustehtävään kiitettävällä tarmolla. Meillä oli oikein mukava päivä heidän kanssaan.


Pornaisten kirjasto 30.10.2023

Näyttelyn yhteydessä luento ja työpaja Pornaisten kirjastolla. Totesimme jälleen yhdessä kuinka tärkeää puhuminen ja kokemusten jakaminen on.


RASEKO (Raision seudun koulutuskuntayhtymä) 21.9.2023

Pidimme Raisiossa Rasekon talotekniikan opiskelijoille astetta räätälöidymmän päivän ”Mun elämä, mun ääni – nuorten väylät vaikuttamiseen” -projektin tiimoilta.

Kerroimme Mielimaissa-projektista sekä yhteiskunnallisen vaikuttamisen että kuvakerronnan kannalta.

Työpajassa annoimme tehtäväksi kuvittaa omaa tulevaisuuttaan omalla tavallaan. Kuvista muodostui näyttely Raision kirjastoon nuorten politiikkapäivään. Oli hienoa nähdä kuinka upeasti opiskelijat heittäytyivät tehtävään ja loivat toinen toistaan mielenkiintoisempia kuvia tulevaisuudestaan.


Vakka-Suomen sanomat 7.9.2023

Mielimaissa tuo näkyvyyttä mielenterveyden ongelmille.

”Tarkoituksena on kuvittaa masennuksen akuuttivaihe, jota kukaan muu kuin sairastunut itse ei pysty kokemaan”

https://www.vakka.fi/uutiset/mielimaissa-tuo-nakyvyytta-mielenterveyden-ongelmille-6.221.141449.a6629ea780#


Etelä-Haagan kirjasto 21.6.2023

Kesän 2023 viimeinen luento ja työpaja pidettiin näyttelyn lomassa Etelä-Haagan kirjastossa. Helteestä huolimatta ihmiset olivat kiinnostuneita ja ohikulkijatkin pysähtyivät kuuntelemaan.


Liedon kirjasto 15.4.2023

Luennolla Liedon kirjastolla saimme puhua tavallista enemmän valokuvaamisesta. Aika meinasi loppua kesken kun tuli niin kiinnostavia kysymyksiä. Yksissä tuumin totesimme, että kamera ei tee valokuvaajaa.


Hyvinvoinnin tulevaisuus -podcast

Miltä näyttää masennukseen sairastuneen mielenmaisema? Kuinka valokuvataide voi murtaa tabuja ja avata uusia näkökulmia mielenterveysongelmiin?

Jari ja Vesa kävivät Markus Raivion vieraana Kukunori ry:n Hyvinvoinnin tulevaisuus -podcastissa.

Keskustelussa nousee esille mm. avoimen vuorovaikutuksen ja rehellisen keskustelukulttuurin rooli mielenterveystabujen ja stereotypioiden murtamisessa: ”On tärkeää puhua asioista niillä sanoilla, joita sairastuneet itse käyttävät. Kuvissamme sairastuneet eivät ole uhreja, vaan taistelijoita.”

Kuuntele podcast:
www.kukunori.fi/muotokuvia-masennuksesta-vieraana-mielimaissa-projektin-jari-ja-vesa


28.3.2023 Humanistinen ammattikorkeakoulu, Turku

Iloksemme meidät kutsuttiin taas pitämään luentoa ja työpajaa Humanistinen ammattikorkeakoulun kampukselle Turun Kakskertaan. Opiskelijat kyselivät sopivan kiperiä kysymyksiä ja tarttuivat kuvaustehtävään kiitettävällä tarmolla. Työpajan tulosten analysoinnissa tulkinnat olivat erityisen upeita ja keskustelua herättäviä.


Vihdin uutiset 8.3.2023

Mielimaissa-näyttely Nummelan kirjastossa – Teokset ovat muotokuvia masennusta sairastavista henkilöistä

– Teemme teoksissa näkyväksi sairauden sen vaiheen, joka pitää kohdata yksi

https://www.vihdinuutiset.fi/paikalliset/5765662


Tutkimuksen mukaan Mielimaissa-projektin näyttelyt ovat selvästi lisänneet tietoisuutta masennuksesta.

Hämeen ammattikorkeakoulusta sosionomiksi valmistunut Jenni Lankinen tutki opinnäytetyössään Mielimaissa-projektin vaikutuksia ja taide- ja kulttuurilähtöisiä menetelmiä tietoisuuden välittäjinä. Lankinen keräsi tutkimuksen aineiston kyselylomakkeen avulla Porin (Galleria 3H+K) näyttelyn yhteydessä ajalla 2.–24.7.2022.

“Masennus kosketti henkilökohtaisesti jopa 89 prosenttia tutkimukseen osallistuneista näyttelyvieraista. Siitä huolimatta yli puolet kyselyyn vastanneista kokivat näyttelyn muuttaneen heidän asenteitaan ja ajatuksiaan masennusta kohtaan. Lähes jokainen vastaajista koki näyttelyn nähtyään ymmärtävänsä masennukseen sairastunutta paremmin”, Lankinen kertoo.

Tutustu tutkimukseen: www.theseus.fi/handle/10024/780644


28.2.2023 Jämsän kirjasto

Jämsän näyttely sai arvoisensa lopetuksen kun saimme viettää superhauskan illan luennon ja työpajan merkeissä. Vaikka aihe on vakava, mahtui tapahtumaan myös paljon naurua. Kiitos kaikille osallistujille!


Perjantaijuttu 3.2.2023

”Kipu toi mukanaan masennuksen joka vei Jarin lähelle kuolemaa”

– Mielimaissa on meille se paikka, jossa voimme käyttää kaikkea osaamistamme. ”Oikeassa” työssä on aina omat rajoituksensa, mutta tässä ei tehdä kompromisseja. 
www.perjantaijuttu.fi/kipu-toi-mukanaan-masennuksen-joka-vei-jarin-lahelle-kuolemaa


Jämsän Seutu 3.2.2023

”Tabuja murtava näyttely.”

Mielimaissa-taiteilijat Vesa Tyni ja Jari Nieminen haluavat tuoda töitään esille matalan kynnyksen tiloissa, joihin on vapaa pääsy. Jämsässä näyttelytilaksi valikoitui pääkirjasto.
www.jamsanseutu.fi/elamanmeno/art-2000009339423.html


30.1.2023 Kuusamotalo

Vuoden 2023 ensimmäinen luento / työpaja ja heti todennäköisesti vuoden suurin screeni. Kuusamotalo tarjoili hienot puitteet hauskalle iltapäivälle.


Kuusamon Seutu 10.1.2023

”Maailma jota muut eivät näe – Mielimaissa-teoksissa ihmiset kertovat rehellisen avoimesti masennuksestaan”

https://www.kuusamonseutu.fi/object/613a494b-1ae3-4312-876c-83b76f01935c


Yle 5.1.2023

”Mielimaissa-valokuvanäyttely kertoo rohkeasti ihmisten masennuksesta ja itsemurha-aikeista.”

– Se (masennus) on oma maailmansa, jossa kellään muulla ei ole sijaa olla. Yhdessä kuvattavien kanssa suunnitellut muotokuvat tekevät abstraktista asiasta fyysisen ja näkyvän.
www.yle.fi/a/74-20011629


Koilissanomat 4.1.2023

”Mielimaissa-näyttely antaa tukea ja tietoa”

Kuusamolaislähtöinen valokuvaaja Vesa Tyni auttaa kollegansa Jari Niemisen kanssa vapaaehtoistyönä ihmisiä kurkistamaan maailmoihin, joissa mielenterveysongelmien kanssa eletään.
www.koillissanomat.fi/vesa-tynin-ja-jari-niemisen-mielimaissa-projekti-t/5209280

Kuusamon Seutu 18.12.2022

”Ei tarvitse pärjätä yksin.”

Mielenterveysongelmia voi käsitellä esimerkiksi valokuvien kautta, uskovat Vesa Tyni ja Jari Nieminen. https://www.kuusamonseutu.fi/object/dc8e6d8e-3f73-4251-a340-bbae51ac536c


Laitilan Sanomat 13.12.2022

”Kuvia pimeän ytimestä”

Vesa tynin ja Jari Niemisen kuvissa näytetään, miltä mielen sairauksien synkimmät hetket tuntuvat. Kuvat ovat lavastettuja, mutta ihmiset ja tarinat tosia.
www.laitilansanomat.fi/2022/12/kuvia-pimean-ytimesta/

8.12.2022 Laitilan kirjasto

Pidimme Jarin kotiseudulla Laitilassa näyttelyn yhteydessä luennon ja työpajan. Oli mukavaa päästä juttelemaan projektista ja tulkitsemaan osallistujien tarinarikkaita kuvia.


22.11.2022 Raision kirjasto

Näyttelyn päätteeksi luento ja työpaja Raision kirjastolla. Mukavaa keskustelua ja pohdintaa aiheesta sekä onnistuneita kuvia työpajan jäljiltä!


Turun Sanomat 22.11.2022

”Maailma, jossa kellään muulla ei ole sijaa”

Mielimaissa on valokuvanäyttely, jossa masennusdiagnoosin saaneet henkilöt esiintyvät omilla kasvoillaan ja tarinoillaan.
https://www.ts.fi/kulttuuri/5827251


Raisio tiedottaa 2/2022

”Tarpeellisia tarinoita mielenterveydestä.”


23.11.2022 Taidekeskus Ahjo, Joensuu

Näyttelyn viimeisen päivän kunniaksi vietettiin iltapäivän Mielimaissa-luennon ja työpajan merkeissä. Osallistujat olivat kiinnostuneita työstämme ja tarttuivat myös kuvaustehtävään tarmolla. Jari päätyi vielä erään osallistujan hienoon pohdiskelevaan otokseen oman taulunsa edessä.


8.10.2022 Suomen Valokuvaterapiayhdistys

Saimme vieraita ympäri maata kun Suomen valokuvaterapiayhdistys saapui Turkuun viettämään päivää Mielimaissa-luennon ja työpajan merkeissä.

Kiinnostavia keskusteluja kuvan ja mielen yhteydestä. Valokuva toimii porttina, kuljettimena ja dialogin välineenä.


23.9.2022 Steiner-koulun lukio, Turku

Jari kävi puhumassa Turun Steiner-koulun lukion oppilaille masennuksesta ja Mielimaissa-projektista. Oppilaat haastoivat kysymyksillään Jarin pohtimaan aivan uudenlaisia juttuja.


15.9.2022 Kaarina-talo, Kaarina

Näyttelyn puolessavälissä Kaarina-talon Kaarina-salissa järjestettiin Mielimaissa-luento. Olimme hyvin innoissamme kun saimme esitellä teoskuvia valtavalta ruudulta.


Kaarina-lehti 7.9.2022

”Masennus sai tuntemaan oloni nollaksi.”

Kaarina-talon näyttely murtaa mielenterveysogelmiin liittyviä tabuja.

www.kaarina-lehti.fi/2022/09/masennus-sai-tuntemaan-oloni-nollaksi-kaarina-talon-nayttely-murtaa-mielenterveysongelmiin-liittyvia-tabuja/


30.8.2022 Keuruun kirjasto

Näyttelyn viimeisen päivän kunniaksi making of -luento + kuvakerrontatyöpaja. Ilta oli täynnä hienoja huomioita ja luovia kuvia.


24.7.2022 Galleria 3H+K, Pori

Näyttelyn viimeisen päivän kunniaksi vietimme iltapäivän Mielimaissa-luennon ja työpajan merkeissä. Oli erityisen hauskaa puhua teoskuvien luomisesta taulujen keskellä. Osallistujat olivat kiinnostuneista hankkeestamme, esittivät hyviä ajatuksia ja tarttuivat tarmolla haasteeseen kun oli aika valokuvata.


Satakunnan Kansa 9.7.2022

Masennuksen muotokuva

Kun masennus riuhtaisi Jari Niemisen niin syvälle pimeyteen, että toivo vaikutti menneen, hän päätti antaa itselleen vielä yhden yrityksen. Myöhemmin hän kertoi tarinansa valokuvaaja Vesa Tynille, joka oli hiljattain kokenut pysäyttävän menetyksen. Kaksikko vangitsi Niemisen sairauskokemuksen muotokuvaan. Se oli alkusysäys tavoitteelle murtaa mielenterveysongelmien tabuja.

https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000008916747.html


10.5.2022 Humanistinen ammattikorkeakoulu, Turku

Koko päivän Making of -luento ja kuvakerrontatyöpaja. Turun Humakin yhteisöpedagogiopiskelijoille. Hienoja keskusteluja, naurua ja kyyneliäkin.


9.4.2022 Klaukkalan kirjasto, Nurmijärvi

Making of -luento + kuvakerrontatyöpaja. Osallistujat ottivat upeita kuvia jotka herättivät paljon keskustelua valokuvien sisällöstä. Tulkintoja on yhtä monta kuin kuvalla katsojia.


Kotiliesi 10/2022

Halusin, että äiti rakastaisi

Kenda Palmula, 25, on joutunut taistelemaan äidin rakkaudesta koko elämänsä. Nyt taistelu on hävitty ja Kenda seisoo omilla jaloillaan.

https://kotiliesi.fi/ihmiset-ja-ilmiot/kenda-palmula-on-joutunut-taistelemaan-adoptioaitinsa-rakkaudesta-koko-elamansa/


Kamera-lehti 4/2021

Vesa Tyni on vuoden freelance-journalisti.


28.1.2021 Steiner-koulun lukio, Turku

Jari kävi puhumassa Turun Steiner-koulun lukion oppilaille masennuksesta ja Mielimaissa-projektista. Oppilaat osasivat esittää erityisen kiperiä kysymyksiä luennon jälkeen.


9.3.2020 Humanistinen ammattikorkeakoulu, Turku

Jari kävi puhumassa Turun Humakin yhteisöpedagogiopiskelijoille Mielimaissa-hankkeesta. Opiskelijoiden kanssa syntyi hyvää keskustelua mm. ihmisten kohtaamisesta.Mainostorstai 27.2.2020

Mielimaissa voitti Vuoden mainos 2019 -gaalassa Paras toteutus -sarjan. Lisäksi saimme kunniamaininnan Paras oivallus -sarjassa.

https://vuodenmainostorstai.fi/2019/voittajatKotiliesi 1/2020

Entinen macho

Ari-Pekka Kytösaho on ollut masentunut vuosia. Sairastaminen on muuttanut hänet täysin. Äijien äijästä on tullut herkkä mies.


4.10.2019 Helsingin Sanomat

”Ainakin minusta jää kaunis ruumis” – Kolme vuotta sitten Jari Nieminen asetti elämälleen takarajan, nyt valokuvat auttavat muistamaan kamppailun masennusta vastaan

Mielimaissa-projekti pyrkii laajentamaan masennukseen liittyviä mielikuvia ja tarjoamaan vertaistukea sairastuneille.

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006260462.html


24.9.2019 Turun Sanomat

”En tiennyt miten pimeää pimeys voi olla”

Jari Nieminen sairastui masennukseen kuusi vuotta sitten. Muotokuvahanke pyrkii purkamaan masennukseen liittyviä tabuja.

www.turunsanomat.fi

Turun Sanomat 24092019


9.9.2019 Yle.fi

”Välillä painaa rinnasta niin kovaa, että on vaikea hengittää” – Jari aikoi kuolla syntymäpäivänään mutta valitsi toisin, muistoksi jäi valokuva

Jari Niemisen ja valokuvaaja Vesa Tynin Mielimaissa-projekti murtaa tabuja mielenterveydestä.

https://yle.fi/uutiset/3-10956578