Mikä
tämä
on?

Mielimaissa-projektin tarkoituksena on lisätä tietoisuutta ja murtaa tabuja mielenterveysongelmista muotokuvien ja ihmisten omien kokemusten avulla.

Projektin nimi on sanaleikki, joka kertoo mielenterveysongelmien ytimen. Se on oma maailmansa, jossa kellään muulla ei ole sijaa olla. Se on maailma, joka on jokaisella erilainen.

Nämä maailmat haluamme kuvata. Autamme ihmisiä kurkistamaan näihin maailmoihin ja toivottavasti myös niistä ulos.

Teosten kuvausympäristöt ovat konkreettisia fyysisiä tiloja, ei kuvamanipuloinnilla toteutettuja. Näin kuvien henkilöt pääsevät kokemaan sen ympäristön, joka heidän masennuskokemukseensa liittyy.

Kiinnostuitko näyttelystä / luennosta / yhteistyöstä yms.?
Ota yhteyttä info@mielimaissa.fi

Mistä
kaikki
alkoi?

”Jos tämä on viimeinen vuoteni, niin
ainakin minusta jää kaunis ruumis.”

Näin ajatteli Jari Laurén, jolla diagnosoitiin masennus ensimmäisen kerran 2014. Kesällä 2016 masennus vankisti otettaan, ja hän päätti elämälleen takarajan, jos elämä ei siihen mennessä alkaisi maistua.

Tuo takaraja oli 35-vuotissyntymäpäivä. Silloin oli määrä pitää juhlat, jotka päättävät kaikki juhlat. Hän oli suunnitellut itsemurhan.

Sitä ennen hän ajatteli kuitenkin yrittää vielä viimeisen kerran. Hän halusi hakea apua ja tehdä kaiken sen eteen, että elämä vielä maistuisi. Terapian ja psykiatrin avulla ajatukset itsemurhasta alkoivat hiljalleen väistyä, mutta 35-vuotispäivä läheni koko ajan. Tuo päivä olisi virstanpylväs. Siitä pitäisi jäädä joku jälki.

Syntyi ajatus muotokuvasta.

Laurén otti yhteyttä palkittuun valokuvaajaan Vesa Tyniin ja kertoi tarinansa. Tyni oli sattumalta hetkeä aiemmin kohdannut työssään pojan, joka oli tehnyt itsemurhan. Teema oli siis lähellä.

Miehet keskustelivat ja huomasivat, että heitä yhdisti sama luova intohimo ja estetiikan taju. Näin syntyi Mielimaissa-hanke, jonka tarkoituksena on levittää tietoisuutta ja murtaa tabuja mielenterveysongelmista valokuvien ja ihmisten omien kokemusten avulla.

Vesa Tyni

Valokuvaaja

Jari Laurén

Valokuvaaja / graafinen suunnittelija